Chemistry Most Repeated Solved MDCAT MCQs

Result Pedia is now making the MDCAT preparations easy for you by providing you with the most repeated solved MDCAT MCQs from all over Pakistan. We will upload the solved MDCAT MCQs from past papers and other valuable sources. You can also post MCQs in the comments section for their solutions. We will try to get back to you as soon as possible.

Most Repeated Solved MDCAT MCQs of Chemistry From Basic Concepts

Here are some of the most repeated MCQs of chemistry from basic concepts, with an answer key at the end of the exercise.

 

 1. Isotopes differ in:

  1.  Properties that depend upon mass
  2. Arrangement of electrons in orbitals
  3. Chemical properties
  4. The extent to which they may be affected by the electromagnetic field

Correct Answer: a

 

 2. Which of the following statement is not true:

  1. Isotopes with even atomic masses are comparatively abundant
  2. Isotopes with odd atomic masses are abundant
  3. Isotopes with even atomic masses and even atomic numbers are comparatively abundant
  4. Isotopes with even atomic masses and odd atomic numbers are comparatively abundant

Correct Answer: b

 

3. The mass of one mole of the electron is:

  1. 008mg
  2. 55mg
  3. 184mg
  4. 673mg

Correct Answer: b

 

4. How many isotopes are present in Pd:

  1. 4
  2. 5
  3. 6
  4. 7

Correct Answer: c

 

 5. Limiting reactant is the one which:

  1. Is taken in lesser quantity in grams as compared to their reactants
  2. Is taken in lesser quantity in volume as compared to the other
  3. Carries the maximum amount of the products which is required
  4. Gives minimum amount of the product under consideration

Correct Answer: d

 

6. Atomic masses of elements were determined by:

  1. John Dalton
  2. Democritus
  3. Avogadro’s
  4. Berzelius

Correct Answer: d

 

7. Tin has isotopes

  1. 7
  2. 9
  3. 11
  4. 5

Correct Answer: c

 

8. The number of Moles of CO2 which contains 8.0 grams of oxygen:

  1. 25
  2. 50
  3. 0
  4. 50

Correct Answer: a

 

9. The percentage of oxygen in water:

  1. 80%
  2. 88%
  3. 8%
  4. 8%

Correct Answer: b

 

10. The actual yield of a chemical reaction is mostly less than the theoretical yield. The most probable reason is:

  1. Mechanical loss due to filtration
  2. Reaction is irreversible
  3. The rate of a chemical reaction is very slow
  4. The mechanism of the reaction is complicated

Correct Answer: a

 

Follow us for more related posts, and let us know about your queries in the comment section.

 

Related: How to start entry test preparation for MDCAT 2022?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *