Interview 26: Success Story of Boy from Muzaffargarh 854 to KEMU

we organized a 3 day Q& A session with MDCAT/FSc Repeaters. This is the 26th interview with a Repeater Student.

below are some Questions & Answers which will be helpful for Fresh students to take the decision to Repeat a year.

Success Story of Boy from Muzaffargarh

Question 1: Write down your Short interview. (Name, city, etc…)

Answer: This is MUHAMMAD AWAIS MUSTAFA from KING EDWARD MEDICAL UNIVERSITY, LAHORE. (Batch 24′)
My home town in MUZAFFARGARH.
I am 19 year old.

Question 2: you consider yourself as:

Answer: brilliant

Question 3: Your FSc Marks?

Answer: 1015 (2019) 996 (2018)

Question 4: Did you improve FSc marks?

Answer: Yes

Question 5: You are utilizing one/two extra years of life. why are you so passionate about MBBS?

Answer: My parents had a dream of their child to see as a Dr. I am trying my best to fulfill their dream and with the help of Allah I will complete this One day. In Shaa Allah

Question 6: Is MBBS is your own choice or family influenced you?

Answer: My parents gave me an idea and I started working on it and found it really interesting that I developed my own interest.

Question 7: Was it your own choice to repeat or someone else?

Answer: Yes, It was my own choice to repeat but my parents and espacially my uncle helped me a lot mentally during improvement year.

Question 8: why didn’t you opt for other fields even after the first failure?

Answer: Once my teacher was addressing the class and he said if you are unable to secure seat with these marks, you will never be able to live life with your head facing forward. I just stuck to this advice and started working with a new zest.
Despite I had 854/1100 in matric but I secured Alhamdulillah 1015 in fsc and I didn’t want to waste my hardwork of the past.

Question 9: How much time a repeater student gives to his study?

Answer: This varies from person to person. I studied at least 12 to 15 hours during early prep. But in main session I studied a bit less as I had covered many practice books.

Question 10: what are the difference b/w fresh fsc student life and Repeater students?

Answer: Fresh student is flowing in a flow. He had no idea what to do and from where he had to practice. If he gets a good friend circle and best teaching staff he wipl surely clear mdcat with ease.
On the other hand if a repeater had got over his grief of failure and started working with a new hope he will surely make his way to MBBS university /College In Shaa Allah.
If a repeater is still stuck to his failure, he should first come out of it and work with a new vigour. He will surely clear mdcat if he believes in Allah.

Question 11: what type of pressure did you felt during the repeat year?

Answer: I fond the best friend circle and Alhamdulillah we all are studying in medical university /colleges.
Thus I was free from pressures. Moreover my parents and uncle was there to support me mentally.

Question 12: How did your friends and family treat you in the repeat year?

Answer: They really co_operated in the best possible way. But still there were some people who did their best to derail me but with the help of Allah I stuck to my mission.

Question 13: How did you handle social stress?

Answer: Social stress is really a big factor that encounters on behavior of a repeater.
I handled it by self motivation. I made a slogan ‘ONCE AGAIN’. This thing motivates me. More over I had other things to motivate me. My family my parents. Etc

Question 14: what mistakes a fresh student make?

Answer: He has no idea from where he has to practice. When I was fresh I had no Idea from where to practice mcqs. This thing beat me.

Question 15: would you suggest a student to repeat a year? If not then why?

Answer: If your marks in fsc are not that good and even after improving you think you can’t meet the standard of other students, then please don’t waste time and move on there are other fields that are much better waiting for you.

Question 16: would you suggest a student to repeat a year? If yes then why?

Answer: Yes.
Nothing happens if you invest a year on yourself. If you think your marks can be improved that will help you to take admission, you must have to improve your fsc as well. And if you have excellent marks in fsc and no need to improve then think a year ahead in future sitting in university that you have no interest.
Just think…..

Question 17: If after giving yourself another chance, you didn’t achieve your Goal the what will you Go for?

Answer: I would have chosen DVM as my second option. Yet there are a lot of other fields like pharm D and AHS fileds. Beside there is CA and ACCA that are top fields.

Question 18: Is Admission to MBBS is possible by just hard work?

Answer: Agree

Question 19: Is Admission to MBBS is possible by Luck?

Answer: Neutral

 

Your MDCAT Queries Answered

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *